Lukk

Velkommen :)

FEIDE
Lukk

Hva leter du etter?

Deler du bilder av barna dine på nett?

Nyheter 28.02.17

De fleste av oss har nok gjort det, ofte uten å tenke over det engang .. Vi deler bilder av våre barn som vi synes er søte, morsomme og som vi av en eller annen grunn ønsker å dele med venner og kjente.
Kanskje vi bør tenke oss om to ganger før vi ukritisk legger ut bilder og tekst om våre små barn som ikke har valgt å være i offentligheten selv. Barn har også rett til et privatliv og dette handler om respekt for barnas privatliv professional editors will improve your writing.

Hva er greit at andre ser og vet?

Vi som er voksne i dag vet ikke hva det vil si at «alle i nabolaget» har et slags forhold til deg fra du ble født. Mariann Johansen sto bak bloggen frujohansen.no. I et innlegg i Aftenposten av 14. feb. 2017 skriver hun om hvordan hun angret på sine innlegg og delinger om barna, både på bloggen og Facebook. Det hun følte var naturlig og gjennomtenkt den gang har gitt henne en overraskelse i dag.

Hun har i ettertid slettet flere innlegg og bilder av barna. Til tross for at dette for det meste var helt vanlige bilder, mener hun at ettersom barna har blitt større og selstendige personer er det blitt unaturlig å dele noe på vegne av dem, og mye av det hun hadde lagt ut tidligere føltes plutselig veldig intimt og utleverende.

Datatilsynet advarer sterkt mot ukritisk å dele bilder av mindreårige
I forbindelse med «Safer Internett Day» er det laget en veiledning for hvordan voksne bør håndtere bilder av barn.

Med denne veiledningen vil de gjøre foreldrene bevisst på hva de deler på nett. Guro Skåltvei i Datatilsynet sier at mange av bildene som deles er direkte krenkenede for barna. Barna har rettigheter på lik linje med voksne når det gjelder hva som kan deles på nett, og skal ha rett til å være med å bestemme fra de er gamle nok til å ha en mening om saken.

Andre igjen mener det ikke er noen fasit på hva som er rett eller galt når det kommer til å dele bilder av barn og misliker at ekspertene fastslår hva som er skadelig for barna. Guro Skåltveit understreker at Datatilsynet har tillit til hver enkelt forelder og er enig i at det ikke finnes en fasit på rett og galt.

«– Likevel fortjener ungene å få starte med blanke ark i den digitale verden når de blir eldre», sier hun.

I Sem barnehage i Asker har de løst dette ved at barna snur seg vekk når de ansatte tar bilder som skal publiseres på barnehagens Instagram-konto eller Facebook-side.

Seks bilder ekspertene mener du bør tenkte deg om før du publiserer:
1. Bilder som ikke er godkjent av barnet selv
2. Bilder av barn som søler når de spiser
3. Bilder av syke og gråtende barn
4. Bilder av barn som gjør noe uheldig
5. Bilder av andres barn uten tillatelse
6. Bilder av barn uten klær
Les mer

Nettråd fra KRIPOS:
Sørg for å legge ut bilder i lav oppløsning slik at de er mindre interessante til annen bruk
Ta bildene på avstand, unngå nærbilder.
Ikke opplys om navn eller andre identifiserende opplysninger på bildene – de som skal se dem vet likevel dette
Ta gruppebilder på avstand
Ta bilder der barna er i aktivitet – bilder med personer i bevegelse er mindre egnet for videre bruk
Unngå nakenhet/lettkledde barn
Unngå seksualisert positur
Dersom dere legger bildene ut på hjemmesiden, sørg for at albumet er passordbeskyttet
(Kilde: Brosjyren i Beste mening)
Les mer

 

Kommentarer