Instagram-filter skjuler naturlig hud og skjønnhet

Etter å tidligere ha gitt positive anmeldelser av mobiler og apper, føler vi det er på tide å la kritikeren slippe til også. Og hvem skal syndebukken være? Instagram-filter.

Historien om Instagram-filter startet i 2008 da teknologiske gründere Kevin Systrom og hans kameramann Mike Krieger satte seg ned og begynte å lage et program som de skulle bruke til å endre bilder de hadde tatt på internett. De var lei av at bildene deres var for kjedelige, så de bestemte seg for å finne på en måte å redigere dem på. De laget et program som skulle tillate brukere å dele bilder på nettet, og appen ble raskt ekstremt populær. I 2010 introduserte de så en ny filter-funksjon.

Mer enn et tiår senere har Instagram-filtre blitt dagligdags for tenåringsjenter, superstjerner, og til og med modeller. Målet er å få seg selv til å se best mulig ut på bildene. Dette presenterer derimot kontroversielle debatter om utseende, siden slike filter kan få huden til å se plettfri og skinnende ut på et blunk. Instagram-filtrene vekker spesielt stor oppmerksomhet blant skjønnhets-salonger. Follo Beauty Clinic tilbyr hudpleie i Kolbotn, og deres ansatte har gått ut i media og sagt at det har blitt for enkelt å skjule sin naturlige skjønnhet. “Folk kan jo ikke lenger stole på at folk ser ut som de gjør på Instagram,” sier en av dem. “Og det er på en måte skremmende.”

Hva sier brukerne?

På den andre siden har vi de engasjerte og storfornøyde brukerne av filter. “Filter er en av de viktigste funksjonene til en Instagram-konto,” sier en 17-årig jente. “De sørger for at hvert innlegg ser estetisk tiltalende ut for publikum.” Dessuten fungerer filtre også som en påminnelse om å fremheve hva kontoen din handler om. Vil du ha en rustikk stil med gråtoner? Eller kanskje en mer livlig feel med spretne farger? I ethvert tilfelle – Instagram got your back.

Dessverre blir også denne filter-effekten brukt til å “perfeksjonere” ens utseende ved å forbedre fargetoner på huden, gjøre ujevnheter mindre synlige, og på en måte skape en slags glød i hvert bilde. Naturligvis er det akkurat derfor denne funksjonen har blitt så populær. Ikke må man lenger presentere sitt virkelige jeg, med alle dets imperfeksjoner. Med et par knappetrykk kan man jo se mye bedre ut!

Effekter av Instagram-filter

Filterfunksjonen til Instagram har i konklusjon blitt enormt populært, og lar folk skreddersy bildene de vil at andre skal se. Men det er tre usynlige effekter av Instagram-filter utover skjønnhetens liv, som det kanskje kan være lurt å ta til etterretning om du er en ivrig tilhenger av denne funksjonen. Disse vil vi avslutte harangen med i dag.

  1. Den første effekten er at Instagram-filtre får deg til å føle deg mindre menneskelig sammenlignet med de uendrede bildene dine. Du kan dermed føle press om hvordan du ser ut på nettet eller offentlig.
  2. For det andre er filtrerte bilder ikke lenger i stand til å formidle de sanne følelsene som ble fanget med kamera uten dem. Filterfargen endrer eller forbedrer tonene og fjerner alle elementer som ikke stemmer overens med stemningen i bildet som deles.
  3. For det tredje kan filtrerte bilder skjule alvorlige problemer som misbruk eller vold i hjemmet ved å fjerne detaljer som hjelper folk med å se hva som faktisk skjer på et bilde.

Vi vil gjerne høre hva din mening er om Instagram-filter, og dets positive og negative konsekvenser. Ikke la deg påvirke av det vi har sagt – bare si hva du har på hjertet.