Lukk

Velkommen :)

FEIDE
Lukk

Hva leter du etter?

Kapital november 2012: Mobilskole satser på SMS-kommunikasjon mellom skole og hjem

Presseartikler 19.11.12

Kapital har i novemberutgaven en artikkel om Mobilskole og gründer Håkon Kalbakk. Du kan laste ned hele artikkelen på Kapital november 2012 – Mobilskole satser på SMS-kommunikasjon mellom skole og hjem – 500 skoler på kundelisten.pdf

Meldingsboka på mobilen

– Vi har laget en meldingsbok for mobiltelefonen. I stedet for lapper i sekken om foreldremøte og skidag, får foreldrene beskjed på mobiltelefonen. Samtidig kan foreldre rapportere om fravær for egne barn og få en bekreftelse fra skolen at meldingen er mottatt, sier daglig leder og gründer Håkon Kalbakk i selskapet Mobilskole til Kapital.

Kalbakk og hans medgründere i Mobilskole jobbet opprinnelig med mobilteknologi for frisører, tannleger og optikere da de oppdaget et udekket behov i kommunikasjonen mellom skolen og hjemmene.

Mobilskole satser på SMS-kommunikasjon mellom skole og hjem
Mobilskole satser på SMS-kommunikasjon mellom skole og hjem

Behovet kom fra skolene

– Vi kom over to ungdomsskoler som også kunne tenke seg å bruke denne teknologien, nemlig Kjenn skole i Akershus og Spydeberg ungdomsskole i Østfold. De opplevde at lappene i sekkene ble borte og at de ikke fikk tak i foreldrene når de hadde behov for det. En av skolene opplevde dessuten en ganske dramatisk situasjon da de måtte holde skolen stengt uten å ha noe system for å varsle i et slikt krisetilfelle, sier Kalbakk.

I 2009 ble selskapet Mobilskole etablert, og i fjor endte omsetningen på 2,4 millioner kroner.

Mobilskole er i vekst

Bare det siste året har antallet kunder økt fra 150 til 500 skoler, som bruker Mobilskoles SMS-løsning til å sende og ta imot tekstmeldinger.

– Det skal ganske lite innovasjon til før det virker revolusjonerende. Derfor er det morsomt å jobbe med skoler. Men skolene er en ganske treg materie. De er ikke så veldig endringsvillige og kaster seg ikke over nye ting. Likevel er det jo litt paradoksalt å arbeide med en teknologi som er 20 år gammel, sier Kalbakk.

Knyttet til andre skolesystemer

Mobilskoles løsning er linket til skolenes interne systemer, for eksempel Fronter eller It’s Learning. Med utgangspunkt i nettopp disse systemene eller Outlook kunne skolene temmelig enkelt ha satt opp en tilsvarende løsning selv, men det gjør de altså ikke.

– Det kunne de ha gjort, men poenget er at de ikke tenker slik. Skolene tenker på undervisning i mer tradisjonelle former. Vi har bare tatt eksisterende teknologi og pakket den om for skolene. Men samtidig er jo innovasjonen drevet litt fra kundene. Vi har utviklet selskapet og produktet, men det startet på en måte med behovet ute hos kundene, forteller Kalbakk.

Fast kostnad for skolene

– Hva må skolene betale for dette?

– Vi så ganske tidlig at skolene ikke ville betale for variabel bruk. De vil ha en fast kostnad å forholde seg til, og vi har derfor en fast pris avhengig av antall elever på skolen. Skolene betaler en fast årlig lisens som dekker alle tekstmeldingene. Uansett antallet SMS-meldinger fra skolen, den årlige kostnaden for skolen er den samme, sier han. Det igjen betyr at Mobilskole må ha avtaler med mobiloperatørene.

– Da risikerer dere å få en solid regning hvis en skole sender ut titusener av tekstmeldinger?

– Ja, det risikerer vi, men nå har vi over 500 skoler som kunder med et volum som jevner seg ut.

Mange forskjellige meldinger mellom skole og hjem

– Hvilke meldinger går typisk fra og til skolen?

– Til skolen går det nesten utelukkende at “Per er syk i dag”, det vil si fraværsmeldinger. Fra skolen er det alt mulig. Øst i Oslo får skolene nå flere på foreldremøtene fordi de varsler via SMS, og på flere videregående skoler har fraværet gått ned fordi det varsles som kunder kunne varsle med SMS, sier Kalbakk.

Med meldinger som dels skal sendes til enkeltpersoner og dels til hele skolen, er det også sikkerhetsmessige hensyn som må tas. Dersom det bare er foreldrene til én elev som skal ha meldingen, er det fort gjort for en saksbehandler på skolen å sende meldingen til flere foreldre.

– Derfor skal ikke meldingene inneholde personsensitive opplysninger. Vi tar alltid en runde med skolen på at de må være varsomme med akkurat det. Meldingene bør dessuten bare inneholde fornavnet, bare Per, og ikke fullt navn eller personnummer, sier Kalbakk, som opplyser at det hittil bare ved et par tilfeller har gått ut meldinger til uønskede mottagere.

Internasjonal satsning

Nå venter han en voldsom omsetningsvekst fremover.

– Vi regner med å omsette for mellom åtte og ni millioner neste år. Det at det er skalerbart med årlige lisenser gjør det spennende å drive et programvareselskap, sier han.

I fjor kom det britiske selskapet Teachers2Parents inn som største eier i selskapet. I en emisjon som priset Mobilskole til cirka fire millioner kroner, kjøpte Teachers2Parents 30 prosent av aksjene.

– De har 8.000 skoler i England på kundelisten og blir en del av vår europeiske satsing, sier Kalbakk.

Mobilskoles utviklere flytter også fra Singapore til England for å jobbe tettere sammen med den nye partneren/ eieren.

– Vi har også fått ti kunder i Sverige, avslutter Kalbakk.

Kommentarer