Leie eller kjøpe mobil? Vi ser på hva som er best for lommeboken din

Mange av oss bytter mobiltelefon ofte, og i løpet av de siste årene har det vært en enorm utvikling på den fronten. Det virker som at folk bare blir galere og galere når det gjelder mobiler, og min kollega Heidi sier hun har en vennine som faktisk tar opp forbrukslån PÅ TIMEN! med en gang Apple lanserer noe nytt.

Selv om dette ikke gjelder de fleste av oss (heldigvis..), så er det fortsatt populært å ha den nyeste telefonen. En ordning som har fått mer oppmerksomhet er Telias Svitsj og Telenors Swap. La oss se på om disse ordningene er noe bra, eller om det koster mer enn det smaker.

Behovet ditt kommer først

Når alt kommer til alt så vil spørsmålet om å “eie eller leie” avhenge av behovene dine. Det er kanskje litt motsigende å begynne med å si at lommeboken er alt man bør tenke på, men det kommer straks. 

Hvis du bryr deg om å ha en mobil som du kan selge eller gi til noen andre når du ikke trenger den lenger, så gir det mest mening å kjøpe. 

Foretrekker du heller å oppgradere mobilen din med jevne mellomrom, så er det nok lurere å leie mobilen. 

Hva sparer man mest penger på?

Gjennom undersøkelsene vi har gjort har vi funnet ut at mange av mobilleie-ordningene bare gjør at man sparer rundt 100 kroner i måneden, eller litt over 1,200 kroner i året. Siden det er standard å ha en avtaletid på 24 måneder sparer man da totalt omtrent 2,400 kroner i løpet av hele avtaletiden. Det er jo helt fantastisk!

Ikke så raskt, derimot. I slutten av disse 24 månedene må du ikke glemme at du ikke lenger eier en mobil. Du bare leide den for en viss pris, og nå må du gi den vekk og leie i nye 24 måneder hvis du vil fortsette med samme løsning som før. Vi er ikke så sikker på at det å spare 2,400 kroner for så å ende opp med ingenting er det gunstigste. 

Jo, det sparer deg penger, men ikke så veldig mye, og hvis mobilen din skades i løpet av leieperioden, så kan det hende at du må betale ekstra for å reparere den. Hvis du kjøper en mobil og knuser skjermen, så betyr det ihvertfall ikke at du MÅ sende den inn til reparasjon. Mange fortsetter å ha (den kjøpte) mobilen sin i flere år etter at skjermen har blitt knust. 

Kort sagt, så anbefaler vi at du kjøper mobilen din hvis du foretrekker å ha den samme helt til den ikke funker lenger. Dette kan du spare mye penger på. Hvis du er mer inn i det å oppgradere mobilen og ha den nyeste, så kan det, til tross for risikoen, være riktig for deg å leie i stedet.